728x90 AdSpace

 • Latest News

  Tuesday, November 11, 2008

  DOA UNTUK IBU DAN BAPA  Sesungguhnya jasa orang tua kita tidak terhitung banyaknya. Ibu kita mengandung selama 9 bulan kemudian melahirkan kita dengan resiko nyawa melayang. Ketika kita masih bayi tak berdaya, mereka beri kita minum dan makanan. Ketika kita buang air, tanpa jijik mereka membersihkan kita dengan penuh cinta. Kita diberi pakaian dan juga pendidikan. Segala-galanya diberikan.

  Adakah kita mampu membalasnya? Bahkan seandainya orang tua kita tak berdaya sehingga untuk buang air kita yang membersihkannya, itu tidak akan sama. Orang tua membersihkan kita dengan penuh cinta dan harapan agar kita selamat dan panjang umur. Sementara si anak ketika melakukan hal yang sama mungkin akan merengut dan bertanya bilakah "ujian" itu akan berakhir.  Begitulah. Seperti kata pepatah, "Kasih anak sepanjang badan, kasih ibu sepanjang jalan" Tidak boleh dibandingkan.Oleh kerana itu hendaknya kita berbakti pada orang tua kita. Minimal kita mendoakan mereka:

  Apabila anak Adam wafat putuslah amalnya kecuali tiga iaitu sadaqah jariyah, pengajaran dan penyebaran ilmu yang dimanfaatkannya untuk orang lain, dan anak yang mendoakannya. (HR. Muslim)


  Jika kita tidak berdoa untuk orang tua kita, maka putuslah rezeki kita:


  Apabila seorang meninggalkan do'a bagi kedua orang tuanya maka akan terputus rezekinya. (HR. Ad-Dailami)

  Oleh kerana itu sebagai anak yang berbakti hendaknya kita senantiasa berdoa untuk ibu bapa kita. Di antara doa-doa untuk orang tua yang tercantum dalam Al Qur'an adalah sebagai berikut:

  "Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah:

  "Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil." [Al Israa':24]

  "Ya Tuhan kami, beri ampunlah aku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang-orang mukmin pada hari terjadinya hisab (hari kiamat)." [Ibrahim:14]

  "Ya Tuhanku! Ampunilah aku, ibu bapakku, orang yang masuk ke rumahku dengan beriman dan semua orang yang beriman laki-laki dan perempuan. Dan janganlah Engkau tambahkan bagi orang-orang yang zalim itu selain kebinasaan." [Nuh:28]

  "Ya Tuhanku! Ampunilah aku, ibu bapakku dan kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil."

  Mudah-mudahan kita boleh mengambil manfaat dari ilmu yang kita dapat dengan mengamalkannya setiap hari. Amiin.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  1 comments:

  Anonymous said... 2:30 PM, November 11, 2008

  baca juga artikelku
  http://www.muhammadzaidan.wordpress.com
  thank's

  Item Reviewed: DOA UNTUK IBU DAN BAPA Rating: 5 Reviewed By: PERKEPIS
  Scroll to Top